Terminalezorg

Als je gehoord hebt dat je niet meer beter wordt en binnen afzienbare tijd zult sterven zijn er een aantal manieren waarop je de laatste fase kunt ingaan. Sommigen kunnen nog een tijdje zonder zorg doorleven. Anderen redden het met dagelijks bezoek van de thuiszorg. En weer anderen komen met vele toeters en bellen uit het ziekenhuis en hebben speciale zorg nodig. Als je de laatste fase thuis of in een hospice wilt doorbrengen kan ik wellicht wat voor je betekenen.

Terminale zorg thuis

De laatste jaren heb ik vele mensen tot het laatste moment thuis verzorgd. Mensen die een terminale indicatie hadden en graag thuis wilde overlijden. Zelf vind ik het de fijnste manier van terminale zorg omdat ik vierentwintig of achtenveertig uur in huis ben bij degene die gaat overlijden en precies weet wat er speelt. Ook de afstemming met huisarts en apotheek verloopt meestal soepel op deze manier. Het is echt een-op-een zorg en ik pas me aan aan wat nodig is. Mocht de familie graag alleen willen zijn dan ben ik in een andere kamer in huis beschikbaar voor vragen en calamiteiten.

De meeste mensen weten het niet maar de ziektekostenverzekeraar vergoed de kosten die voor deze zorg nodig zijn. Ik werk in deze zorg via de thuiszorg organisatie AlsCare. Deze kleine organisatie verleent net als ik zorg vanuit het hart. Er wordt een team van drie of vier zorgverleners samengesteld. Deze zorgverleners wisselen elkaar af zodat er continu zorg verleent kan worden. Het is wel belangrijk dat je een aparte kamer voor hen beschikbaar hebt.

Terminale zorg in een hospice

Ook verleen ik zorg in een hospice in Leiden voor mensen van zestien tot zesenvijftig jaar, Xenia. Het is juist dit hospice waar ik graag terminale zorg verleen omdat het een sfeer uitstraalt waarbij je aan alles voelt dat de dood bij het leven hoort. Het huis ligt midden in de stad Leiden. Het is er huiselijk, kleurrijk en (bijna) alles is er mogelijk. Als ik niet thuis zou kunnen overlijden en wel in een hospice dan zou dit het hospice van keuze zijn.

Death-Cafe & Lezingen

Death-Café: praten over de dood

Tijdens deze kleine bijeenkomsten kun je op een informele, ongedwongen wijze reflecteren over je eigen ideeën, verwachtingen, angsten en waarden rondom de dood. Over je eigen dood en ook over de dood in het algemeen. Het Death-café  is een van oorsprong Engels initiatief uit 2011 van Jon Underwood. Het idee is dat we meer uit ons leven kunnen halen als we ons beter kunnen verhouden tot de dood. Iets wat voor vele religieuze en spirituele stromingen niets nieuws is, maar in ons Westerse bestaan is het onderwerp toch een beetje ondergesneeuwd. Bij het Death-café steek je niet de kop in het zand. Je schuift aan, drinkt een kopje thee of koffie en je praat samen wat makkelijker over dat waar je wellicht het meeste bang voor bent, de dood.

Lezing: ’n Oosterse visie op de dood

Tijdens deze avond zal ik je op een boeiende en leuke manier laten kennismaken met een Oosters gedachtegoed rondom sterven waarbij adem en meditatie een belangrijke rol spelen. Het is niet alleen luisteren, je zult ook iets ervaren dat je in het dagelijkse leven kunt gebruiken.