Terminalezorg

Je wordt niet meer beter

Heb je te horen gekregen dat je niet meer beter wordt en dat je niet lang meer te leven hebt? Lukt het je niet meer om voor jezelf te zorgen en wil je graag dat iemand anders een aantal van deze zorgtaken van je overneemt? Heb je hulp nodig met wassen, aankleden, eten, medicatie innemen en het huis op orde houden? Het kan ook zijn dat je het gewoon fijn vindt als er iemand in de buurt is die ervaring heeft met de laatste fase van het leven. Iemand die samen met jou en de huisarts afstemt wat de meest comfortabele weg is voor je. Iemand die je kan helpen bij het voorbereiden om in alle rust te overlijden. In al deze gevallen ondersteun ik je graag. Samen zorgen we ervoor dat iets waar je eigenlijk tegenop ziet rustig en als vanzelf gebeurt.

Terminale zorg thuis

De laatste jaren heb ik vele mensen tot het laatste moment thuis verzorgd. Mensen die een terminale indicatie hadden en graag thuis wilde overlijden. Zelf vind ik het de fijnste manier van terminale zorg omdat ik vierentwintig of achtenveertig uur in huis ben bij degene die gaat overlijden en precies weet wat er speelt. Ook de afstemming met huisarts en apotheek verloopt meestal soepel op deze manier. Het is echt een-op-een zorg en ik pas me aan aan wat nodig is. Mocht de familie graag alleen willen zijn dan ben ik in een andere kamer in huis beschikbaar voor vragen en calamiteiten.

De meeste mensen weten het niet maar de ziektekostenverzekeraar vergoed de kosten die voor deze zorg nodig zijn. Ik werk in deze zorg via de thuiszorg organisatie Allerzorg waarbij een verpleegkundige de coördinatie bij meerdere clienten doet en ook vierentwintig uur per dag te bereiken is om af te stemmen.

Terminale zorg in een hospice

Ook verleen ik zorg in een jongeren hospice in Leiden voor mensen van zestien tot zesenvijftig jaar, Xenia. Het is juist dit hospice waar ik graag terminale zorg verleen omdat het een sfeer uitstraalt waarbij je aan alles voelt dat de dood bij het leven hoort. Het huis ligt midden in de stad Leiden. Het is er huiselijk, kleurrijk en (bijna) alles is er mogelijk. Als ik niet thuis zou kunnen overlijden en wel in een hospice dan zou dit het hospice van keuze zijn.

Workshops & Lezingen

Workshop: Een Zaak van Leven en Dood

In deze workshop kun je een eerste stap zetten in het onder ogen zien van je sterfelijkheid – een onderwerp waarvoor de meesten van ons veel angst hebben. De belangrijkste angst voor de dood is die van controle verliezen. Niet kunnen vertrouwen en loslaten heeft ook tot gevolg dat we niet echt kunnen leven.

In een veilige en ondersteunende omgeving kijken we door middel van gesprekken, oefeningen en meditatie verder dan onze conditioneringen en overtuigingen. Zacht banen we ons een weg naar een nieuw, ervaringsgericht begrip van wat sterven betekent.

Wat kan deze dag je brengen? Een nieuwe benadering van leven en sterven, dat je houding kan veranderen van hoe je leeft, hoe je met jouw sterven omgaat en met het sterven van degene van wie je houdt.

.

Lezing: Een Oosterse visie op de dood

Tijdens deze avond zal ik je op een boeiende en leuke manier laten kennismaken met een Oosters gedachtegoed rondom sterven waarbij adem en meditatie een belangrijke rol spelen. Het is niet alleen luisteren, je zult ook iets ervaren dat je in het dagelijkse leven kunt gebruiken.